Till Åbo med VIKING GLORY och VIKING GRACE
Posted: 02 Apr 2022 23:24
I torsdags tog jag Snälltåget från Malmö till Stockholm. Efter några trevliga timmar tillsammans med detta forums medlem /jes gick jag ombord på VIKING GLORY tillsammans med två vänner för att åka till Åbo. För bilder, se Dennis' utmärkta reportage https://www.fartygssidan.se/viewtopic.php?p=170#p170.
Fartyget var otroligt svårt att hitta i, på hyttdäcken såväl som övriga däck, ofta visste man inte hvad som var styrbord eller babord, förut eller akterut. Hyttoiletten var den trångaste jag upplevt, toilettdörren anföll bakifrån och enda sättet att hänga upp handdukar på var krokar på dörren - men handdukarna saknade hank. Toilettpappret var det smalaste och sämsta jag upplevt sedan järnridån föll. Temperaturregleringen i hytten fungerade däremot alldeles utmärkt.
Vi hade förhandsbeställt buffet. Av
Kalla fiskrätter
• Matjessill med pepparrotskräm, gräslök och spisknäcke
• Örtagårdsströmming
• Kaviarsill med dill
• Tjärströmming
• Persilje- och vitlökssill
• Rödräkor, friterad kapris och Västerbottensostkräm
• Rökt siklöja med jordärtskockspuré och gräslök
• Citrusgravad torskrygg med dillkräm
• Varmrökt lax med sikrom och smetana
• Gravad lax med hovmästarsås
• Gul och svart havstångskaviar
• Smetana och rödlök
• Dekonstruerad Västkustsallad på räkor
• Hela räkor
• Rhode Island-sås
• Vitlöksmajonnäs
• Ägghalvor med gräslök
fanns inte matjessillen och gravlaxen såg inte tilltalande ut
Kalla kötträtter
• Rökt Bjärekycklingbröst med pepparrot, sallad och persilja
• Pastramigravad och lufttorkad skinka med prostenost och örtkräm
• Kryddig fläsksida med äppelkål
• Rostbiff (Uruguay) med senapsremoulad
• Viltmousse med lingon och jalopeño-olja
• Skånsk senap
• Fartygets senap
var rostbiffen inte särskilt "rostig", d.v.s. den var genomstekt och torr och fanns inte viltmoussen (eller var slut)
Varmrätter
Vi dukar upp ett urval av smakliga varmrätter vid buffélinjen. Urvalet varierar, men du kan alltid välja mellan kött, fisk och vegetariskt alternativ:
• Inkokt lax med syltad gurka, sikromsdip och krossad potatis
• Kryddbakad torsk med rökt smörsås , picklad fänkål och krossad potatis
• Majskyckling med rödvinssås, ugnsbakade rotfrukter och potatis
• Inre filé av oxe (Uruguay) med rödvinssås, ugnsbakade rotfrukter och potatis
• Helstekt fläskfilé med svampsås, ugnsbakade rotfrukter och potatis
• Äggplanta fylld med Beanit®-bondbönefärs
• Gratinerad zuccini fylld med Beanit®-bondbönefärs
fanns hvarken kryddbakad torsk, inre filet av oxe eller helstekt fläskfile
Inget kött var fräscht och det varma köttet inte speciellt varmt. En del av de rätterna kan ha funnits innan jag hann till dem, för det var väldigt små kvantiteter och många tomma fat.
Efter 70 minuter stängdes tappkranarna för dricka, efter 90 minuter försökte de köra ut oss men jag var mitt i desserten och kungjorde att jag gick när jag var färdig.
Taxfreeshoppen lämnade allt övrigt att önska, hutlösa spritpriser (>60 € för en liter cognac) och två säger två Habana-cigarrer.
Så tillbragte vi en härlig dag i Åbo i strålande vinterväder, med musei- och saluhallsbesök och strosande i en den delvis vackra staden.
Hemresan skedde med VIKING GRACE. Ännu sämre "garderob" (krokar på väggen) i hytten, men färjan var åtskilligt lättare att hitta rätt på än på VIKING GLORY och vi åt en ypperlig tre-rätters middag i á la carte-restaurant Oscar: Toast Skagen utan toast men med mycket räkor och därtill rikligt med löjrom, helstekt inrefilet av oxe, stekt enligt önskemål, min biff måste ha varit 200 g och perfekt stekt, med karljohansvamp samt crème brûlée med mangosorbet ovanpå och, inte hjortron, men blåbär och hallon.
Till skillnad från VIKING GLORY på torsdagkvällen var VIKING GRACE på fredagkvällen smock full, men ändå väldigt få i restaurant Oscar.
I taxfree-shopen fanns det flera Habana-cigarrer, men inte hela lådor, som förr i tiden och inte mycket mer än 10% billigare än på land i Sverige. Hittade i alla fall en Remy Martin Prime Cellar Selection till Viking Club-pris € 50.
Så skedde hemresan med Snälltåget igen, över gamla kanalbron till Södertälje och Göteborg, p.g.a. banarbeten söder om Nässjö. Men hvad gör väl det i ett tåg med ordentlig restaurantvagn, KROGEN KROGEN KROGEN.
Trots besvikelsen över VIKING GLORY var det en mycket trevlig och prisvärd resa, som jag är glad för att jag gjorde.
Fartyget var otroligt svårt att hitta i, på hyttdäcken såväl som övriga däck, ofta visste man inte hvad som var styrbord eller babord, förut eller akterut. Hyttoiletten var den trångaste jag upplevt, toilettdörren anföll bakifrån och enda sättet att hänga upp handdukar på var krokar på dörren - men handdukarna saknade hank. Toilettpappret var det smalaste och sämsta jag upplevt sedan järnridån föll. Temperaturregleringen i hytten fungerade däremot alldeles utmärkt.
Vi hade förhandsbeställt buffet. Av
Kalla fiskrätter
• Matjessill med pepparrotskräm, gräslök och spisknäcke
• Örtagårdsströmming
• Kaviarsill med dill
• Tjärströmming
• Persilje- och vitlökssill
• Rödräkor, friterad kapris och Västerbottensostkräm
• Rökt siklöja med jordärtskockspuré och gräslök
• Citrusgravad torskrygg med dillkräm
• Varmrökt lax med sikrom och smetana
• Gravad lax med hovmästarsås
• Gul och svart havstångskaviar
• Smetana och rödlök
• Dekonstruerad Västkustsallad på räkor
• Hela räkor
• Rhode Island-sås
• Vitlöksmajonnäs
• Ägghalvor med gräslök
fanns inte matjessillen och gravlaxen såg inte tilltalande ut
Kalla kötträtter
• Rökt Bjärekycklingbröst med pepparrot, sallad och persilja
• Pastramigravad och lufttorkad skinka med prostenost och örtkräm
• Kryddig fläsksida med äppelkål
• Rostbiff (Uruguay) med senapsremoulad
• Viltmousse med lingon och jalopeño-olja
• Skånsk senap
• Fartygets senap
var rostbiffen inte särskilt "rostig", d.v.s. den var genomstekt och torr och fanns inte viltmoussen (eller var slut)
Varmrätter
Vi dukar upp ett urval av smakliga varmrätter vid buffélinjen. Urvalet varierar, men du kan alltid välja mellan kött, fisk och vegetariskt alternativ:
• Inkokt lax med syltad gurka, sikromsdip och krossad potatis
• Kryddbakad torsk med rökt smörsås , picklad fänkål och krossad potatis
• Majskyckling med rödvinssås, ugnsbakade rotfrukter och potatis
• Inre filé av oxe (Uruguay) med rödvinssås, ugnsbakade rotfrukter och potatis
• Helstekt fläskfilé med svampsås, ugnsbakade rotfrukter och potatis
• Äggplanta fylld med Beanit®-bondbönefärs
• Gratinerad zuccini fylld med Beanit®-bondbönefärs
fanns hvarken kryddbakad torsk, inre filet av oxe eller helstekt fläskfile
Inget kött var fräscht och det varma köttet inte speciellt varmt. En del av de rätterna kan ha funnits innan jag hann till dem, för det var väldigt små kvantiteter och många tomma fat.
Efter 70 minuter stängdes tappkranarna för dricka, efter 90 minuter försökte de köra ut oss men jag var mitt i desserten och kungjorde att jag gick när jag var färdig.
Taxfreeshoppen lämnade allt övrigt att önska, hutlösa spritpriser (>60 € för en liter cognac) och två säger två Habana-cigarrer.
Så tillbragte vi en härlig dag i Åbo i strålande vinterväder, med musei- och saluhallsbesök och strosande i en den delvis vackra staden.
Hemresan skedde med VIKING GRACE. Ännu sämre "garderob" (krokar på väggen) i hytten, men färjan var åtskilligt lättare att hitta rätt på än på VIKING GLORY och vi åt en ypperlig tre-rätters middag i á la carte-restaurant Oscar: Toast Skagen utan toast men med mycket räkor och därtill rikligt med löjrom, helstekt inrefilet av oxe, stekt enligt önskemål, min biff måste ha varit 200 g och perfekt stekt, med karljohansvamp samt crème brûlée med mangosorbet ovanpå och, inte hjortron, men blåbär och hallon.
Till skillnad från VIKING GLORY på torsdagkvällen var VIKING GRACE på fredagkvällen smock full, men ändå väldigt få i restaurant Oscar.
I taxfree-shopen fanns det flera Habana-cigarrer, men inte hela lådor, som förr i tiden och inte mycket mer än 10% billigare än på land i Sverige. Hittade i alla fall en Remy Martin Prime Cellar Selection till Viking Club-pris € 50.
Så skedde hemresan med Snälltåget igen, över gamla kanalbron till Södertälje och Göteborg, p.g.a. banarbeten söder om Nässjö. Men hvad gör väl det i ett tåg med ordentlig restaurantvagn, KROGEN KROGEN KROGEN.
Trots besvikelsen över VIKING GLORY var det en mycket trevlig och prisvärd resa, som jag är glad för att jag gjorde.